Puolalainen ruoka suomalaista parempaa?

Turun Sanomat kertoo professori Sirpa Kurpan mykistäneen kuulijansa Raisio Oyj:n tutkimussäätiön seminaarissa. Hänen mukaansa käsitys kotimaisten elintarvikkeiden raaka-aineiden ekologisesta ja ympäristöllisestä paremmuudesta on pelkkää harhaa. Kurpan mukaan esimerkiksi puolalainen ruis tuotetaan paljon pienemmillä tuotantopanoksilla kuin Suomessa. Puolassa on myös vähemmän lannoitteita ja torjunta-aineita.

Seminaarin toisen mielenkiintoisen pointin esitti Raision toimitusjohtaja Matti Rihko. Benecolista tunnetun yrityksen johtaja muistutti elintarviketeollisuutta siitä, että pelkkä terveellisyys ja turvallisuus eivät riitä, vaan kuluttajat kaipaavat myös mielihyvää ja helppoutta. Tähän lausumaan on helppo yhtyä, varsinkin jos Rihko tarkoitti mielihyvällä hyvän maun tuottamaa elämystä. Pelkkä mainonnallinen mielihyvä tyyliin “Hyvä ruoka, parempi mieli” ei vielä riitä.

3 kommenttia artikkeliin ”Puolalainen ruoka suomalaista parempaa?

  1. Suomalaisen maatalouden puhtaus on enimmäkseen pelkkä myytti. Samainen käsitys kotimaisen ruuan paremmuudesta on lähes kaikilla kansoilla, kovasti pelätään ulkomaista ruokaa milloin mistäkin syystä.

    Itse pelkään kotimaisen maatalouden jatkavan, kaikista EU-ohjauksista huolimatta, vesistöjen suurimpana saastuttajana… :(

  2. Moniko teistä tiesi, että Pirkka margariini valmistetaan Puolassa? Alkuperämaaksi useimmissa margariineissa ilmoitetaan toki Suomi, mutta todellakin kun suurennuslasilla tarkistelin tuolla kaupan hyllyssä Pirkka-kasvirasvalevitettä 25 % 400 g (yök, minun mielestäni aivan kauhea tuote, mutta älkää antako tämän subjektiivisen näkemykseni häiritä mahdollista nautintohetkeänne), sen valmistusmaa on todellakin Puola.

    Raisio Polska Foods, joka on Raision tytäryhtiö, sijaitsee Karczewin pikkukaupungissa noin 30 kilometrin päässä Varsovasta. Tehtaassa valmistetaan margariineja, levitteitä ja juustoja, pääpaino on margariineissa. Margariinin tuotannon Raisio aloitti Puolassa vuonna 1995. Miksi tätä ei ole kovin näkyvästi uutisoitu?

    Syökää hyvät ihmiset – voita!

Jätä kommentti