Talvipäivä Tukholmassa

Mitä tehdä, kun päätyy päiväksi Tukholmaan keskellä talvea? Terassikeleistä ei voinut kolmen kruunun pääkaupungissa maaliskuun puolivälissä puhua, joten sisätiloihin piti päästä. Hotellistamme olisi kesäkeleillä köpötellyt jalkaisinkin keskustaan, mutta purevan viiman ja ajan voittamiseksi päätimme turvata taksiin.

Tukholman takseista kuuluu yllättävän monilla olevan huono käsitys. Huijareita ovat kuulemma kaikki tyynni ja matkan hinta voi moninkertaistua siitä, mitä autoon noustessa sovittiin. Omat kokemuksemme ovat kyllä vallan toista.

Latasin jo vuosia sitten kännykkään Taxi 020 -sovelluksen, johon lähtö- ja kohdepaikan osoitteen antamalla saa varmasti pitävän kiinteän hinnan. Noin kuuden kilometrin kyyti maksoi vajaat 22 euroa, mitä ei suurkaupungin ruuhkaliikenteessä voi pitää kalliina. Sovelluksen käyttö tekee lisäksi taksin tilaamisesta helppoa ja sen kautta voi seurata myös taksin kulkua. Suosittelen, jos julkinen liikenne ei jostain syystä sovi suunnitelmiin.

Kaffe och kanelbulle – tottakai, kun Tukholmassa ollaan!

Innoissamme starttasimme keskustan suuntaan kuitenkin hiukan liian varhain. Noustessamme taksista Hötorgetin kulmalla kello oli vasta puoli kymmenen. Torikauppiaat pystyttelivät vielä kaikessa rauhassa kojujaan ja Hötorgshallenkin oli kiinni. Niinpä sitten kiertelimme lähikortteleita ja poikkesimme välillä lämmittelemässä Scandic Haymarketin hienossa aulassa, kunnes kauppahallin ovet viimein aukesivat meille. Heräilevässä hallissa oli aamulla vielä hiljaista, joten aamukahvit nautittuamme jatkoimme matkaa kohti Gamla Stania.

Tukholman vanhakaupunki on aina vierailun arvoinen. Voi kun meillä Suomessakin olisi jotain vastaavaa.

Monen mutkan ja jättimäiseksi työmaaksi muuttuneen Slussenin kautta pääsimme viimein päivän pääkohteeseemme eli Fotografiska-museoon. Tämä oli ensimmäinen käyntimme tässä valokuvataiteen museossa, joka on noussut muutamassa vuodessa Tukholman suosituimpien vierailukohteiden joukkoon. Vanhaan tullirakennukseen sijoittuvassa museossa on nähty muun muassa Annie Leibovitzin, David LaChapellen ja muiden kansainvälisten huippukuvaajien tuotantoa, eivätkä museon näyttelyt tuottaneet nytkään pettymystä.

Käyntimme aikana museossa oli kolme näyttelyä, joista jokainen edusti erilaista tyylisuuntaa. Ellen von Unwerthin näyttely esitteli hänen naiskuviaan 30 vuoden varrelta. Superjulkkiksien kuvaajana tunnetuksi tulleen von Unwerthin kuvat ovat täynnä glamouria ja osin rohkeaakin erotiikkaa.

naomi_campbell_and_kate_moss_for-vogue-us_1996-975x0-c-default
Olen nähnyt Helga-neidin…ei vaan Naomi Campbellin ja Kate Mossin kylvyssä! (kuva: Fotografiska)

Christian Tagliavini puolestaan loi kuvillaan fantasiamaailmoja, joiden yksityiskohdat puvustuksista erilaisiin rakennelmiin ovat tämän arkkitehtinä ja muotoilijanakin mainetta saaneen kuvaajan itse suunnittelemia.

Kun arkkitehti suunnittelee päähineen, lopputulos on kuvauksellinen. (kuva: christiantagliavini.com)

Kolmas vierailumme aikaan esillä ollut kuvaaja oli Etelä-Afrikassa syntynyt Zanele Muholi, joka kutsuu itseään visuaaliseksi aktivistiksi. Hänen mustavalkoisista omakuvistaan muodostuvan näyttelynsä teemoja olivat rasismi, ihmisoikeudet, väkivalta ja feminismi.

Hail The Dark Lioness! Zanele Muholi viestii kuvillaan vahvasti. (kuva: Fotografiska)

Parin tunnin näyttelykierroksen jälkeen nautimme virkistävät valkoviinit Fotografiskan viihtyisässä ravintolassa, minkä jälkeen kävelimme takaisin keskustaan. Aikomuksemme oli poiketa lounaalla Hötorgshallenin Kajsas Fisk -ravintolassa. Paikan maineikasta bouillabaisse-keittoa jonotti kuitenkin sen verran paljon ihmisiä, että pienen pähkäilyn jälkeen päädyimme tilaamaan samanlaiset soppalautaset Piccolino-ravintolan tiskiltä. Erinomaisen maukas, aavistuksen tulinenkin keitto lämmitti mukavasti pakkaspäivän keskellä, joten suositukset tällekin paikalle.

Bouillabaissea Hötorgshallenissa. Lämmitti kivasti purevassa viimassa käveltyjen kilometrien jälkeen.

Kauppahallista ulos astuessamme ilta alkoi vähitellen hämärtää ja askelkin painoi jo yli kymmenen kilometrin kävelyn jälkeen. Niinpä turvauduimme taas taksiin ja palasimme hotelliin, vaikka alkuperäinen ajatus oli ollut pistäytyä vielä Mall of Skandinavia -ostoskeskuksessa. Pohjoismaiden suurimmaksi mainostettu kauppakeskus oli vain runsaan kilometrin päässä hotellistamme, mutta kun emme ole mitään himoshoppaajia, niin toiseen kertaan jäi siellä käynti. Tämä päivä oli pulkassa ja aamulla varhain odotti paluumatka Kapellskärin satamaan ja Finnlinesin laivalla kotia kohti.

Mainokset

Rahtilaivalla leppoisasti Ruotsiin

Helmikuisesta Oslon visiitistämme ehti vierähtää vain kolmisen viikkoa, kun pakkasimme jo laukkuja uudelle lyhytlomaselle. Nyt matkakohteena oli tuttuakin tutumpi Tukholma, mutta matkustustapa vastaavasti vieraampi. Luvassa oli rahtilaivakyytiä Naantalista Kapellskäriin ja sieltä edelleen autolla Tukholmaan.

”Stig ombord” lausutaan Naantalin satamassa ”Kör ombord”, sillä laivaan pääsevät vain autolla, moottoripyörällä tai polkupyörällä liikkuvat matkustajat.

Finnlinesin MS Finnfellow odotti jo laiturissa, kun kurvasimme satamaan. Henkilöautojonossa oli lisäksemme vain muutama muu ajoneuvo, joten lähtöselvitys terminaalin tiskillä sujui nopeasti sen suuremmitta mutkitta. Ruuhkaa ei lähtöselvityksessä muutenkaan ollut, sillä rekkakuskeille on oma lähtöselvityksenä ja jalkaisin liikkuvia matkailijoita ei Naantalin laivojen kyytiin oteta lainkaan.

Pienen odottelun jälkeen pääsimme ajamaan ramppia pitkin autokannelle, mistä nousimme hissillä aluksen kahdeksannelle kannelle. Mukavuudenhaluisina olimme korottaneet hyttiluokkamme aluksen korkeimmalle tasolle, mikä käytännössä toi enemmän tilaa, mukavan parivuoteen ja upeat näköalat aluksen keulan suuntaan. Tavallisessakin hytissä noin kahdeksan tunnin matka olisi varmaan taittunut yhtä mukavasti, mutta tällä kerralla valitsimme näin.

Rahtilaivalla voi nauttia mukavasta matkanteosta ilman turhaa kiirettä ja kohellusta.

Hyttiin asettautumisen jälkeen oli aika suunnata nauttimaan ravintolan antimista. Finnlinesin Naantalin linjalla matkan hintaan sisältyy aina kaksi ateriaa, joista ensimmäinen tällä vuorolla oli aamiaisbrunssi. Runsas ja monipuolinen kattaus sisälsi kaikki aamiaisen perusruoat kaurapuurosta munakokkeliin ja pekonista nakkeihin sekä silleihin. Kelpo aamiainen siis vailla sen suurempaa kikkailua.

Sama linja jatkui myös päivällisellä, joka tarjoiltiin noin puolitoista tuntia ennen Kapellskäriin saapumista. Tarjolla oli maistuvaa kotiruokaa, mistä parhaiten jäivät mieleen suussasulavat kaalikääryleet sekä tietysti reilunkokoiset letut mansikkahillon kera. Reilua rahtarimeininkiä siis tässäkin. Ei mitään kulinarismin kukkasia, mutta hyvillä mielin nousimme pöydästä reissun jokaisen aterian jälkeen.

MS Finnfellowin ja MS Finnclipperin ravintolasaleissa riittää valoisaa ja viihtyisää tilaa sekä rahtareille että matkailijoille.

Matkan aikana tarjoutui tilaisuus myös ostosten tekoon. Laivan Sailor’s Shopiin ei kannata kuitenkaan suunnistaa matkustajalauttojen ostosmaailmoja miettien. Pienestä myymälästä löytyy rajallinen valikoima alkoholijuomia ja makeisia sekä jonkin verran muun muassa vaatteita. Edulliset taxfree-hinnat kannattaa kuitenkin hyödyntää, jos ja kun jotain mieleistä löytyy.

Kaiken kaikkiaan laivamatka MS Finnfellowilla sujui oikein leppoisasti, kuten myös paluumatka sen sisaraluksella MS Finnclipperillä. Finnlinesin Naantali-Kapellskär-linja sopii erinomaisesti muihin Pohjoismaihin meneville autolomalaisille ja miksei myös pitemmälle Eurooppaan suuntaaville. Varsinainen laivamatka on lyhyt ja hinnat jopa sesonkiaikoina hyvin kilpailukykyiset.

Laivavuoroja Finnlinesilla on Naantalin ja Kapellskärin välillä kaksi. Aamu- ja iltalähdöistä voi valita omiin matkasuunnitelmiinsa sopivan.

Omalta osaltamme rahtilaivamatka Ruotsiin ei varmaan jäänyt pelkäksi kokeiluksi, vaan palaamme reitille myöhemminkin. Toukokuussa Naantalin linjalle tulee isompi alus, joka matkustajatilojen uudistuksen jälkeen tarjoaa entistäkin mukavampaa merimatkaa Naantalin ja Kapellskärin väliä kulkeville. Eikä kannata unohtaa, että Finnlines vie autolomailijan Naantalista mukavasti myös Ahvenanmaalle. Pitäisikö varatakin laivaliput tuota varten jo nyt?

Oslon ykkösmuseot kahdessa päivässä, osa 2

Toinen päivämme Oslossa alkoi aurinkoisena. Pakkasta oli pari astetta, joten sää Holmenkollenin visiitille oli loistava. Alkumatka talviurheilun suurkisojen maisemiin taittui mukavasti metrolla, joka oli jo aamupäivällä täynnä sukset kainalossa Holmenkollenin laduille kiiruhtavia ihmisiä.

Matka päärautatieasemalta Holmenkollenin asemalle kesti vajaat puoli tuntia, mutta sen jälkeen olikin sitten edessä loman ensimmäinen kuntoilukokemus. Asemalta on melkoinen nousu hyppyrimäelle, jonka saavuttaminen saa kovakuntoisemmankin puuskuttamaan. Kun vielä meidän tapaamme eksyy reitiltä, joutuu kiertämään koko stadionalueen. Osin umpilumessa tarvotusta kierroksesta oli tosin se hyöty, että näimme suurmäen myös alhaalta päin.

Hypätä vai ei? Holmenkollenin nykyinen mäkiennätys on 141 metriä. Vuonna 1964 mäkiennätyksen haltija oli Veikko Kankkonen ja hypyn pituus 85 metriä.

Kaiken kiipeilyn jälkeen pääsimme kuitenkin hyppyrimäen juurella sijaitsevan kahvilan ovelle. Pienen lepohetken jälkeen suuntasimme hiihtomuseoon, joka keskittyy pitkälti Holmenkollenin historiaan ja norjalaisten saavutuksiin hiihtourheilun saralla. Museon vanhimmilla suksilla on hiihdetty jo satoja vuosia ennen ajanlaskumme alkua. Uusimmilla ovat mitaleja ja mestaruuksia rohmunneet muiden muassa Aksel Lund Svindal ja Marit Björgen. Suksikokoelmia katsellessa huomaa senkin, kuinka huimaa hiihtolajien välinekehitys on viime vuosikymmeninä ollut.

img_8079.jpg
Ovatkohan nämä Aksel Lund Svindalin ja kenties Björn Wirkolan voittosuksia vuosien varrelta?

Holmenkollenilla käynnin kohokohta oli tietysti hyppyritorniin nousu. Nykyisen tornin korkeus on 60 metriä, joten huipulla ollaan noin 430 metriä merenpinnan yläpuolella. Nousu toiseksi ylimmälle tasolle tapahtuu hissillä ja halutessaan voi jatkaa vielä portaita pitkin aivan huipulla olevalle ulkotasanteelle. Ylhäältä aukevat talvisin estettömät näkymät lumisille rinteille ja aurinkoisella säällä kauas merelle asti.

img_8092.jpg
Maisemat Holmenkollenin hyppytornin huipulta näyttävät, että mäen huippu on vielä paljon stadionaluetta korkeammalla.

Hyppyrimäen kupeessa on myös mäkihyppy/alppihiihtosimulaattori, jossa pääsee kokeilemaan hiihtourheilun huimapäisimpiä lajeja.  Tarjolla on hyppäämistä Holmenkollenin mäestä yleisön hurratessa ympärillä sekä syöksylaskua Kvitfjellin olympiarinteessä yli 130 kilometrin tuntivauhdilla. Matkaseurueemme nuorempi eli rohkeampi osa kävi kokeilemassa ja kumpikin oli aivan haltioissaan. Muista Holmenkollenin nähtävyyksistä poiketen simulaattorikäynti ei sisälly Oslo-passin hintaan, mutta maksaa passin haltijoille vain 45 kruunua eli vajaat 5 euroa.

Holmenkollen Ski Simulator. Kannattaa kokeilla, josko kantti kestää ja pitää.

Monta hienoa kokemusta rikkaampina suuntasimme iltapäivällä takaisin keskustaan. Kävelymatkaa oli metrolla ajelun ohessa kertynyt jo silloin noin kahdeksan kilometriä eli pieni lepohetki majapaikassamme oli paikallaan. Kauan emme kuitenkaan jaksaneet lojua, vaan otimme suunnan kohti Hard Rock Cafe -ravintolaa. Paikka oli nuorten toivomuksesta valittu jo etukäteen yhdeksi ruokailupaikaksemme, koska kumpikaan ei ollut sellaisessa aiemmin käynyt. Iltakuuden maissa ravintolassa oli jo melkoisen täyttä, mutta ystävällinen tarjoilija löysi meille hienon loosin Elviksen paidan alta. Ruokavalinnat noudattivat taattua kaavaa: kolmelle hampurilaiset ja yhdelle makaroonia, juustoa ja broileria. Hyvin upposivat ulkoilupäivän jälkeen kaikki ja kokeillekin lähtivät kiitokset.

Hard Rock Cafen antimet maistuivat Nancy Sinatran valvovan silmän alla. These foods are made for eating!

Aterian jälkeen ulkoilupäivä sai viime silauksen vastapäätä Hard Rock Cafea olevassa puistossa. Puiston keskelle oli jäädytetty luistelukenttä, joka veti puoleensa myös meitä. Luistimia oli vuokrattavana kentän kupeessa olleessa kioskissa ja kun oikeat koot löytyivät, niin kolme meistä suuntasi jäälle. Turha kai sanoa, että minä jäin katsomon puolelle. Edellisestä, noin 25 vuoden takaisesta luistelukerrasta jäi muistoksi murtunut nilkka ja haljennut huuli, joten katsoin parhaaksi pysyä poissa hokkareilta. Nuorilla tuntui olevan hauskaa musiikin soidessa, vaikka vuokraluistimien kunto ei kaksinen ollutkaan. Ennakkotiedoistamme poiketen puistossa ei kuitenkaan ollut luistelukentän lisäksi muita aktiviteetteja tarjolla, joten jonkin ajan kuluttua palautimme luistimet ja poikkesimme vielä hiukan shoppailemassa ennen kauppojen sulkeutumista.

Hiihtolomailua luistellen Oslon pääkadun, Karl Johans gaten viereisessä puistossa.

Kaiken kaikkiaan Oslo osoittautui kivaksi ja monipuoliseksi matkakohteeksi talvellakin. Yllättävän hienosti kaupungissa on ajateltu myös nuorempien ikäluokkien viihtymistä, joten suosittelemme vilpittömästi visiittiä. Omalla kohdallammekaan tuskin jäi viimeiseksi kerraksi. Yhtenä haaveena on poiketa seuraavalla reissulla myös Bergenissä, jonne Oslosta johtavaa rautatietä sanotaan maisemiltaan maailman kauneimmaksi.

Oslon ykkösmuseot kahdessa päivässä, osa 1

Jos jossain pitää hiihtolomalla käydä, niin pohjoismaisen hiihdon syntysijoilla Holmenkollenilla. Suksia emme silti mukaan lastanneet, kun nousimme varhaisena helmikuun aamuna Oslon koneeseen kahden lapsenlapsemme kanssa. Etukäteen hiukan jännitti, miten kaupunkiloma teinin ja varhaisteinin kanssa mahtaa keskitalvella sujua, mutta hienostihan se meni.

Koneemme laskeutui jo aamukahdeksan maissa paikallista aikaa Gardemoenin kentälle, josta siirryimme Flytogetilla Oslon keskustaan. Avaimet majapaikkaamme olivat luvassa vasta iltapäivällä, joten oli aika siirtyä suoraan lomaohjelmaan.

Haimme aseman infopisteestä kaupungin kartan ja selvitimme bussireitin Viikinkilaivamuseoon. Bussi 31 kulki aivan aseman vierestä ja alle puolen tunnin kuluttua olimme jo museon ovella. Sisäänpääsy tapahtui sujuvasti verkosta etukäteen ostamaamme Oslo-passia kännykästä näyttäen. Muutenkin Oslo-passin hankkiminen kannattaa. Sillä pääsee maksutta lähes kaikkiin museoihin ja saa matkustaa ilmaiseksi julkisen liikenteen busseilla, raitiovaunuilla ja metrolla.

Viikinkilaivamuseon upeassa, holvikattoisessa museotilassa on kolme aitoa viikinkialusta, joista kaksi on restauroitu. Joskus 800-900-luvulla rakennetut alukset ovat palvelleet merkkihenkilöiden viimeisinä leposijoina, minkä ansiosta aluslöytöjen paikalta on löydetty runsaasti myös muuta viikinkiaikojen esineistöä. Esimerkiksi Gostad-aluksen mukana haudattu aikansa merkkimies oli saanut kuoleman jälkeistä elämää varten mukaansa kolme pienempää venettä, reen, huonekaluja, aseita ja kilpiä ja keittiötarvikkeita. Viimeiselle matkalle mukaan seurasi lisäksi kaksitoista hevosta, kahdeksan koiraa, kaksi kanahaukkaa ja kaksi riikinkukkoa. Kaikki tämä ja paljon muita kiehtovia tarinoita löytyy museosta muun ihmeteltävän lisäksi.

Viikinkilaivamuseon esineitä ja välähdys museon holvikattoon heijastetusta viikinkien retkistä kertovasta videoesityksestä.

Viikinkilaivamuseota ollaan lähitulevaisuudessa laajentamassa uudeksi Viikinkiajan museoksi. Museon suunnittelusta järjestetty arkkitehtikilpailu päättyi vuoden 2017 lopulla ja voittajaksi selviytynyt suunnitelma löytyy täältä. Suunnitelman toteutuessa Oslo saa hienon museon lisäksi taas uuden arkkitehtonisen helmen, joista kaupunki on myös tunnettu.

Samalla Bygdøyn alueella sijaitsevat myös Fram- ja Kon-Tiki-museot, vierekkäin vajaan kilometrin päässä Viikinkilaivamuseolta. Matka kannattaa taittaa kävellen, sillä kadun varsi on täynnä vanhoja hienoja taloja ja huviloita. Asuntokannasta päätellen Bygdøy on Oslon hienoimpia ja kalleimpia asuinalueita.

Fram-museo on rakennettu samaa nimeä kantaneen, arktisten alueiden tutkimusmatkoja varten rakennetun aluksen ympärille. Aluksen kannella ja sisätiloissa käyskennellässään kävijä voi kuvitella matkaavansa Roald Amundsenin mukana Etelämantereelle, jossa hän retkikuntineen pääsi ensimmäisenä etelänavalle joulukuussa 1911. Museon toisessa osassa esillä on vuonna 1872 rakennettu Gjøa, jolla Roald Amundsen purjehti ensimmäisenä läpi koko Pohjois-Amerikan pohjoisosien kiertävän luoteisväylän.

Fram, Gjøya sekä Framin sisätiloja, jotka kertovat sekä työnteosta että vapaa-ajan vietosta aluksella.

Uljaiden alusten lisäksi Fram-museossa voi tutustua tutkimusmatkojen historiaan monin eri tavoin. Tiedonjaon lisäksi museo tarjoaa myös elämyksellisiä hetkiä esimerkiksi naparetkisimulaattorin jääkylmissä oloissa tai satojen kilojen painoista pulkkaa jäätiköllä kiskoen. Kokonaisuudessaan yksi parhaista museokäynneistämme koskaan, jopa nuorten mielestä.

Fram-museoon ihastumisesta huolimatta maltoimme siirtyä myös tien toisella puolella sijaitsevaan Kon-Tiki-museoon. Museo kertoo tutkimusmatkailija Thor Heyerdahlin matkoista alkeellisilla lautoilla eri puolilla maailman meriä. Alkuperäisen Kon-Tiki-lautan lisäksi esillä on RA II -kaislavene, jolla Heyerdahl miehistöineen purjehti Atlantin yli Pohjois-Afrikasta Keski-Amerikkaan. Molempiin aluksiin ja matkoihin liittyy monta mielenkiintoista tarinaa, joista muse. Erikseen museo esittelee myös Heyerdahlin retkikunnan matkaa Pääsiäissaarille. Saarilla tehtyjen kaivausten esineistöön pääsee tutustumaan museon kellarissa, joka on rakennettu jäljittelemään Pääsiäissaarilta löytyneitä luolia.

Kon-Tiki ja RA II. Vaikea uskoa, että näillä on valtameriä ylitetty. Kon-Tikin matkoista kertova elokuva palkittiin muuten dokumentti-Oscarilla vuonna 1951.

Runsaan viiden tunnin museokierroksen jälkeen palasimme bussilla takaisin rautatieasemalle. Lounasaika ehti lipsahtaa jo ohi ja niinpä päätimme poiketa vielä haukkaamassa jotain ennen avainten hakua Forenomin toimistolta. Onneksi asemalla on monipuolinen ravintolamaailma, joten kauempaa ei tarvinnut lähteä ruokaa etsimään.

Sopiva paikka löytyi helposti rautatieaseman vanhasta Østbanehallen-osasta, jossa sijaitseva Royal Gastropub tuli tutuksi kesäisellä Oslon matkallamme. Tällä kerralla päädyimme Olivia-ketjun italialaisravintolaan, koska pizza ja pasta ovat varmoja valintoja nuorten kanssa reissatessa. TripAdvisorissa ihan kohtuulliset arvosanat saanut ravintola yllätti iloisesti, joten pienen lepohetken jälkeen oli taas hyvä jatkaa matkaa. Siitä enemmän seuraavassa päivityksessä, jossa pääkohteena on Holmenkollen.

 

Kaupunkilomalla Kanarialla

”Oo, Las Palmas” lauloi Irwin Goodman aikoinaan ja samat sävelet soivat mielessä meilläkin, kun lentomme laskeutui Gran Canarian maaperälle marraskuun lopulla. Viime vuosien tavoin halusimme katkaista kotimaan pimeimmän ajan parin viikon visiitillä aurinkoon ja yhden välivuoden jälkeen suuntana oli taas Kanaria. Pelkkää aurinkoa emme kuitenkaan lähteneet saarelta hakemaan, vaan halusimme aistia enemmän kanarialaista kaupunkielämää.

Playa de Las Canterasin rantahotellit eivät siis tulleet kysymykseen majapaikkaa etsiessämme, vaan nettihakujemme ykköskriteerinä oli sijainti historiallisen Veguetan alueella. Poikkesimme tässä 1400-luvulla perustetussa kaupunginosassa edellisellä matkallamme ja ihastuimme sen pieniin kujiin, kauniisiin aukioihin ja perinteiseen arkkitehtuuriin.

Vegueta on kiehtovin osa Las Palmasia. Historiallinen, hiukan rappioromanttinenkin alue.

Ihan helppoa sopivan kohteen löytäminen ei ollut, sillä kaupunginosassa ei taida olla yhtään oikeaa hotellia. Tripadvisorin kautta kuitenkin tärppäsi. Haaviin osui meille kahdelle sopivan kokoinen huoneisto aivan Veguetan sydämestä, Santa Anan katedraalin kulmilta. Lähetimme varauspyynnön ja hetken kuluttua sähköpostiini kilahti Boutique Roomsin lähettämä vahvistus varauksesta. Jippii, juuri sitä mitä haimme!

Varauksen jälkeen meille paljastui, että Boutique Rooms on suomalaisen perheen omistama yritys. Jo vuosia sitten Kanarialle muuttanut perhe on kunnostanut pieteetillä useita Veguetan alueen jo puoliksi raunioituneita kiinteistöjä, jollaisessa myös oma lomakotimme sijaitsi. Yhdistetyn olo- ja makuuhuoneen lisäksi huoneistossa oli toimiva pikku keittiö sekä oma kylpyhuone. Huoneisto oli tunnelmaltaan upea ja Kitte entisöinnin harrastajana ihastui heti sekä sisustuksen yksityiskohtiin että kalustukseen.

Upea lomakotimme, johon sisältyi myös yhteinen sisäpatio sekä kattoterassi.

Unescon maailmanperintölistalla oleva Vegueta on elävä ja vilkas kaupunginosa, erityisesti iltaisin. Päivisin sen pikkukatuja kansoittavat eri maista tulevat matkailijat, jotka illan tullen palaavat joko saaren eteläosan lomakeskuksiin tai Canterasin ranta-alueille. Iltaisin katedraalin ja kauppahallin välisten pikkukatujen tapas-baareissa ja ravintoloissa viettävät iltaa lähinnä paikalliset asukkaat. Tunnelma on välitön, rento, sekä espanjalaiseen tapaan äänekäs ja mukaansatempaava.

Ruta de los pinchosin anteja yhden ravintolan osalta. Kyllä maistui!

Parhaimmillaan tunnelma on torstai-iltaisin, jolloin Calle Pelota- ja Calle Mendizábal-katujen ravintoloissa vietetään tapas-torstaita, ”Ruta de los pinchos”. Tapahtuma on todellinen herkkusuun unelma, jossa pääsee maistelemaan erilaisia tapaksia viinin tai oluen kera. Kussakin ravintolassa on tarjolla hienosti esille pantuja herkkuja euron tai parin hinnalla eivätkä juomatkaan sen enempää maksa. Hauska ja edullinen tapa korvata illallinen!

Canarian Craft Beer Festival maistatti saaren artesaanioluita live-musan soidessa.

Lähes 400 000 asukkaan Las Palmas on täynnä kaikenlaisia muitakin kaupunkilomailuun liittyviä houkutuksia. Mielenkiintoisten museoiden, kulttuuritapahtumien ja erinomaisten ostosmahdollisuuksien lisäksi kaupungin keskustasta löytyy jopa golf-kenttä harjoitusalueineen. Eikä Las Canterasin rantakaan toki huono ole, päinvastoin. Auringonpalvojien lisäksi monta kilometriä pitkällä hiekkarannalla viihtyvät myös lainelautailijat, joista ainakin aloittelijoille Atlantin aallokko antaa reilusti haasteita.

Las Canterasin ranta on suosittu surffaajienkin keskuudessa. Rannalla saa myös lajin opetusta.

Kaupungista on hyvät yhteydet myös muille Kanarian saarille. Itse teimme päiväretken Santa Cruz de Teneriffaan. Lentoaika Las Palmasista naapurisaaren pääkaupunkiin kestää vain puolisen tuntia ja maksaa kahdelta hengeltä edestakaisin vain noin 130 euroa. Helpoista yhteyksistä innostuneina suunnittelemmekin ensi marras-joulukuulle jo yhdistelmälomaa Las Palmas – La Palma.

Aiemmista Kanarian kokemuksistamme voit lukea täältä ja täältä sekä täältä.

Auringon perässä pohjoiseen ja etelään

Suomen kesä oli mitä oli. Kun oikeista kesäkeleistä ei kotimaassa ollut tietoakaan täytyi niitä lähteä etsimään muualta. Heti loman alkajaisiksi suuntasimme Osloon, joka tuskin on aurinkoa ja lämpöä kaipaavan turistin ykköskohde. Hiukan yllättäen Norjan pääkaupunki näytti meille kuitenkin parhaat puolensa tässäkin mielessä.

Oslon oopperatalon huikea arkkitehtuuri kattaa myös sisätilat. Merenpuoleinen terassi on mainio paikka vaikkapa valkoviinin nauttimiseen auringon paistaessa.

Auringonpaisteessa oli hieno tutustua Osloon ensimmäistä kertaa. Parin päivän pikalomalla ehdimme poiketa muutamissa nähtävyyksissä sekä käydä mielenkiintoisella vuonoristeilyllä. Muu aika meni lähinnä terasseilla istuskeluun kaupungilla kiertelyn lomassa. Lopputulokseksi lomasta jäi hyvä maku suuhun ja halu vierailla Oslossa toistekin. Kaupunki itsessään on kivan kokoinen, ihmiset ystävällisiä ja tunnelma mukavan rento. Hintataso on toki eurooppalaisittain korkeahko, mutta edulliset lentohinnat kompensoivat muita kustannuksia.

Oslon tuomiokirkon sisäpihalta löytyy erinomainen italialainen ravintola, Baltazar Ristorante & Enoteca.

Elokuun ensimmäisellä viikolla matkakohteena olikin sitten helleaallon keskellä kärvistelevä Madrid. Oslon tavoin tämäkin kaupunki oli meille uusi tuttavuus, vaikka Espanjassa olemme reissaneet varmaan enemmän kuin missään muussa maassa. Rantakohteiden lisäksi tutuiksi ovat tulleet muun muassa Barcelona, Malaga, Sevilla ja Cordoba.

IMG_7250
Madridin katunäkymissä riittää ihasteltavaa. Vanhat rakennukset ovat täynnä kauniita yksityiskohtia ja julkisivujen värit vaihtelevat maan sävyistä kirkkaan siniseen.

Madridissa matkaseurana oli nuorin pojantyttäremme, jolle tämä oli palkinto ensimmäisen kouluvuoden työstä ennen uuden lukuvuoden alkua. Hänen ilokseen ja omaksikin mukavuudeksemme onnistuimme löytämään majoituspaikaksi yksityisasunnon kaupungin keskustasta. Hyvin varusteltu pikku kaksio sijaitsi trendikkäässä, monikulttuurisessa Lavapiesin kaupunginosassa. Kävelymatkan päästä löytyivät esimerkiksi Madridin päärautatieasema ja Plaza Mayor sekä Reina Sofia- ja Prado-taidemuseot. Hyvän sijainnin lisäksi majapaikkamme todellinen valtti oli taloyhtiön sisäpihan uima-allas, jossa oli mukava virkistäytyä iltapäivän kuumimpina hetkinä.

Lavapiesin kaupunginosassa otetaan rennosti ja istutaan iltaa terasseilla ystävien seurassa pikkutunneille asti. Majapaikkamme Destiny Lavapies oli onnistunut valinta. Löytyy mm. Booking.comista.

Madridin päiviemme kohokohtana oli tutustuminen Reina Sofia -taidemuseon ”Pity and Terror – Picasso’s Path to Guernica” -näyttelyyn. Tämä Picasson kenties tunnetuinta työtä esittelevä näyttely oli vaikuttava kokemus, joka valaisi teoksen syntyä ja taustoja monella tasolla. Itse Guernican lisäksi esillä oli lukematon määrä Picasson teosta varten laatimia luonnoksia sekä muun muassa dokumentaarista videota pommitusten tuhosta ja omaisiaan etsivistä ja surevista ihmisistä raunioiden keskellä.

Reina Sofia -museon Picasso-näyttelyyn kannattaa ostaa liput etukäteen netistä. Lähes 40 asteen helteessä jonottaminen ei ole kivaa, vaikka ympäristö onkin mitä hienoin.

Matkan kevyempää antia edustivat käynnit Mercado San Miguel -kauppahallissa sekä El Rastro -markkinoilla. Ensinmainittu ei oikeastaan ole varsinainen kauppahalli, vaan kauniisti restauroidun hallin täyttävät erilaiset tapas-baarit. Perinteisten tapasten lisäksi tarjolla on myös gourmet-tason herkkuja kuten ostereita, jotka voi tietysti nauttia asianmukaisesti joko samppanjan tai cavan kera.

Makupaloja Mercado San Miguelin tapaan.

El Rastro on Madridin suosituin kirpputori, jonka kojut levittäytyvät joka sunnuntai Ribera de Curtidores -kadun varrelle. Tarjolla on sekä uutta että vanhaa tavaraa laidasta laitaan, leluista vaatteisiin ja taloustarvikkeista rautakauppatuotteisiin sekä aitoon antiikkiin. Yhtä lailla laaja on myös hintaskaala. Edullisimmillaan esimerkiksi T-paitoja saa parilla eurolla, mutta aika helposti vähemmän tinkimistaitoinen turisti maksaa ostoksistaan roimaa ylihintaa.

Shoppailusta pitävälle matkailijalle Madrid tuntuu olevan muutenkin hyvä paikka. Nyt elokuun alussa niin tavarataloissa kuin erikoisliikkeissä oli alennusmyyntikausi, jolloin esimerkiksi merkkivaatteiden hinnoista oli leikattu parhaimmillaan pois jopa 60 %. Tavoistamme poiketen mekin sorruimme tekemään vaate- ja kenkäostoksia sekä itsellemme että lapsenlapsille. Enemmänkin olisi ehkä tullut ostettua, mutta onneksi olimme liikkeellä vain käsimatkatavaroilla.

Madridista löytyy muotia jokaiseen makuun. Hiukan harmittaa, että kenkäkaupat noista sinisistä jäivät tekemättä. Ensi kerralla ehkä…

Kesän lomakohteistamme myös Madrid teki meihin lähtemättömän vaikutuksen. Hirvittävän paljon jäi vielä näkemättä ja kokematta, joten takuuvarmasti tiemme vie tähänkin kaupunkiin vielä uudelleen.

Tapaksia ja taidetta Malagassa

Tämän blogin painopiste näyttää kääntyneen matkailun puolelle, mutta väliäkö sillä. Niinhän sitä sanotaan, että matkailu avartaa ja näin se myös tekee – ainakin allekirjoittaneen vyötärönympärys kasvaa yleensä jokaisen reissun myötä.

Helmikuista Málagan matkaa ennakoimme kuitenkin viettämällä tipatonta ja lihatonta tammikuuta. Ehkäpä juuri sen ansiosta vyötä ei tarvinnut löysätä sen paremmin matkan aikana kuin sen jälkeenkään. Kieltäymyksien kuukausi vaikutti kai ruokavalintoihin vielä matkan aikanakin niin, että mihinkään mässäilyyn ei langettu koko viikolla. Hyvin syötiin silti ja viiniäkin nautittiin ihan kohtuullisesti. Siitä lisää joskus toiste.

img_6302
Espanjassa hauskin tapa ruokailla on tepastella tapastelemaan.

Tuosta tammikuusta vielä sen verran, että tipatonta ja lihatonta olemme viettäneet usein aiemminkin. Tällä kerralla tuli aiheeseen paneuduttua sen verran paremmin, että lihattomuus avasi ainakin itselleni kokonaan uuden ruokamaailman. Aiempien vuosien kasvissosekeittojen sijasta tuli kokattua enemmänkin etnistä alkuperää olevia kasvisruokia, joiden makukirjo houkutteli jatkamaan kasvispainotteista ruokavaliota tammikuun jälkeenkin. Todennäköisesti jopa pysyvästi – lähestyvästä grillaussesongista huolimatta.

Vaan se siitä ja takaisin Málagaan. Edellisen kerran olemme lomailleet kaupungissa lähes kymmenen vuotta sitten, jolloin vierailimme muun muassa Alcazaban ja Gibralfaron linnakkeissa. Tällä kerralla jätimme nämä hienot kohteet väliin ja viihdyimme enemmän taiteen parissa.

img_3932
Picasso-museon kulmilta löytyy kuvauksellisia kujia.

Málaga on Picasson syntymäkaupunki ja siellä sijaitsee kaksi hänen nimeään kantavaa museota. Pienempi niistä on Plaza de Mercedin laidalla sijaitseva taiteilijan syntymäkoti. Suurempi ja merkittävämpi on Málagan katedraalin lähellä sijaitseva Museo Picasso Málaga. Epäonneksemme tässä museossa oli käynnistynyt tammikuussa näyttelytilojen uudistus, minkä takia Picasson teoksia oli esillä vain vajaat 40 normaalin yli 200 teoksen sijasta. Pettymys oli tietysti suuri, mutta jäipähän nähtävää myös tuleville matkoille.

img_6324
Kuvaaminen oli museossa kielletty. Vartijan silmä vältti kuitenkin.

Yhdeksi matkan kohokohdista muodoistukin sitten vierailu vajaa vuosi sitten avatussa Centre Pompidou Málagassa. Kaupungin hienoksi uudistetulla satama-alueella sijaitseva museo on pariisilaismuseon ensimmäinen pop-up-museo, joita Centre Pompidou suunnittelee rakentavansa maailmalle kokonaisen verkoston. Kokonsa puolesta sopisi muuten hyvin vaikka Turkuunkin, mikä näin vinkkinä kaupungin päättäjille kerrottakoon.

Vaikka Malagan Pompidou-keskus on selkeästi emomuseota pienempi, sen kokoelma oli monipuolinen ja kiehtova. Modernin maalaus- ja veistostaiteen rinnalla ihastuimme erityisesti videoteoksiin sekä interaktiiviseen taiteeseen, jossa katsoja voi kokea olevansa osa teosta tai muokata teosta omalla toiminnallaan. Kannattaa käydä katsomassa, sillä Malagan kaupungin ja museon välinen sopimus on solmittu vain vuoteen 2020 asti.

img_6337
Pompidou Centre Málaga näkyy satama-alueella jo kaukaa.

Taiteesta kiinnostuneille Málaga tarjoaa näiden lisäksi myös lukuisia kansainvälisesti arvostettuja museoita. Kaupungissa on määrätietoisesti panostettu taiteeseen, minkä ansiosta edellä mainitun Centre Pompidoun lisäksi Málagaan perusti viime vuonna sivumuseonsa myös Pietarin Venäläinen museo. Uusi museo esittelee venäläistä taidetta 1400-luvun ikoneista 1900-luvun sosialistiseen realismiin. 2000-luvulla on avattu myös modernin taiteen museo CAC sekä Museo Carmen Thyssen Málaga, jotka molemmat ovat saavuttaneet jo miljoonayleisön.

img_3967
Málagan taidekaupunkileima näkyy kaikkialla kaupungissa.

Poikkeuksellisen hyvän matkakohteen Málagasta tekevät myös sen hyvät yhteydet muualle Andalusiaan. Aiemmin olemme matkanneet sieltä junalla Sevillaan ja tällä kerralla kiskot veivät meidät kiehtovaan Cordoban kaupunkiin. Siitä lisää seuraavassa päivityksessä. Hasta pronto!

img_3917
Málagan hieno satamabulevardi on itsessään taideteos.