Viime viikon poiminnat

Sattumapääministerimme uusin älynväläys on kaavaillun media- eli YLE-maksun välttäminen sillä, että henkilö jättäytyy kokonaan tietoyhteiskunnan ulkopuolelle. Vanhasen lausuman mukaan maksusta saisi vapautuksen todistamalla kirjallisesti, ettei käytä mitään välineitä, joissa YLEllä on sisältöjä. Toisin sanoen goodbye esimerkiksi kännykät ja internet, ellet halua maksaa YLE-maksua.

Muuten olen sitä mieltä, että YLElle riittää kaksi tv-kanavaa. Enemmän laatua ja vähemmän määrää, kiitos. Ja ennenkuin joku kyselee FST:n perään, niin eiköhän se ruotsinkielisen väestön ohjelmaosuus saada helposti mahdutettua kahden kanavan ohjelmakarttoihin. Viisi prosenttia ohjelma-ajasta lienee oikea osuus på svenska.

Ja YLEn rahoitus suoraan verovaroista ilman minkäänlaisia mediamaksuja.

•••

Valtiovarainministeri puolestaan kehuu nykyhallituksen oikeudenmukaista tulonjakolinjaa. Todellisuudessa hallitus kuitenkin heittelee kaikkein pienituloisimmille pelkkiä almuja ja toisella kädellä jakelee lottovoittoja kaikkein hyväosaisimmille. Tuore budjettiesitys tarjoaa esimerkiksi työmarkkinatuella elävälle 11 euron lisätulot ensi vuonna. Summa asettuu oikeaan valoon, kun muistetaan että tämän vuoden alussa toteutuneet veronkevennykset painottuivat suurituloisten verotukseen. Esimerkiksi 50 000 euroa vuodessa ansaitsevan verotus keveni yli 700 eurolla vuodessa.

Sama suhteellisuus pätee myös Kataisen kehumaan ruoan alv:n alennukseen. Kumpi hyötyy euroissa enemmän: 200 eurolla kuukaudessa perusruokaa ostava eläkeläinen vai 1200 euroa kuukaudessa Stockmannille kantava herkkusuu?

•••

Puolustusministeri puolestaan on asettanut joukon “brändi ja it-guruja” suunnittelemaan asevelvollisuuden tulevaisuutta. Joukossa on niin kovan tason liikemiehiä kuin kokoomuksen viimeaikaiset vaalikampanjat suunnitelleen mainostoimisto Bobin ex-johtaja sekä hännänhuippuna siviilipalvelusmies Marko Ahtisaari.

Tässä taloustilanteessa on totaalisen järjetöntä palkata kovapalkkaisia konsultteja konsultoimaan asioista, joissa heidän kompetenssinsa on vähintään kyseenalainen. Tuon tason konsulttijoukko kun ei varmastikaan ole lähtenyt mukaan projektiin pelkästä isänmaallisuudesta, vaan kunkin taksamittari raksuttanee verovaroja vähintään 500 euron tuntivauhdilla.

Herää vaan kysymys, että eikö siellä ministeriössä ole virkamiehiä ja armeijassa upseereita noita hommia hoitamaan?

•••

Leipomoiden puhemies pitää ulkomaisen bulkkileivän tuontia pahimpana vaihtoehtona suomalaisille leipomoille. Pitääkö tämä lausunto lukea niin, että suomalaiset leipomot ovat erikoistuneet bulkkileivän tekoon?

Kenties näin onkin suurten teollisuusleipomojen kuten Vaasan kohdalla. Suomessa on kuitenkin suuri määrä laadukasta leipää valmistavia pieniä ja keskisuuria leipomoja, joiden tuotteita laatutietoisemmat kuluttajat ostavat jo nyt mieluummin kuin suurten leipätehtaiden. Näitä hyvän leivän leipojia löytyy kaikkialta Suomessa, kuten Primula pääkaupunkiseudulla, turkulainen Rosten, porilainen Ullan Pakari sekä kuopiolainen Aetoleipuri.

Oikein kustannustietoinen hyvän leivän ystävä toki leipoo leipänsä ja pullansa itse. Jos nyt ihan joka päivä ei viitsi taikinaa vaivata, niin kerran viikossa ainakin. Kuvassa vaimoni eilen pyöräyttämä luumu-rahkatorttu, jonka taikina tosin on peräisin paikallisen K-kaupan pakastealtaasta.

Luumu-rahkatorttu

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s