Turkistarhaajat valheen tiellä

Suomalaiset turkiskasvattajat ovat näköjään ryhtyneet kampanjoimaan oman elinkeinonsa puolesta, ilmeisesti pelästyttyään läntisen naapurimme aikeita kieltää turkistarhaus kokonaan. Turun Sanomissakin julkaistussa ilmoituksessaan turkisten tuottajat syyllistyvät sellaiseen vastaanottajan aliarviointiin, jollaista tuskin koskaan näkee.

Kampanjassaan turkisala rinnastaa itsensä muuhun kotieläintuotantoon ja uskottelee turkiskasvatuksen kieltämisen johtavan kaikkien eläinperäisten tuotteiden kieltämiseen. Räikeä väite kääntyy itseään vastaan viimeistään silloin, kun ilmoituksessa kehoitetaan suomalaisia käyttämään villasukkia kuten ennenkin. Kenties turkistuottajat tuntevat muuta kotieläintuotantoa niin huonosti, etteivät tiedä lampaan luopuvan villoistaan ilman hengen menetystä. Koko ikänsä pienessä häkissä kurjissa oloissa viettänyt turkiseläin sen sijaan tapetaan tylysti kun sen turkki on valmis hyödynnettäväksi.

Ylipäätään pelkän turhamaisuuden takia tapahtuva turkiseläinten tarhaus – tai suoraan sanottuna kidutus – on äärimmäisen kaukana kaikesta muusta tuotantoeläinten pidosta, jossa siinäkin toki monesti olisi kohentamisen varaa.

Turkistuottajat väittävät kampanjassaan turkiksen olevan myös ekologisesti kestävä tuote. Mielenkiintoista olisi tietää, mihin tuokin väite perustuu. Turkistarhauksen päästöthän ovat tehneet jopa paikallisia pohjavedenottamoja käyttökelvottomiksi. Myös kuluttaja-asiamies on taannoin tehnyt päätöksen, jonka mukaan turkiksia ei voida mainostaa ekovalintana niiden ympäristöhaittojen takia. Mihin lie kampanjan laatijalta unohtunut tuo päätös?

Totta ilmoituksessa taitaa olla vain se, että turkisten vastustajien lopullinen päämäärä on koko turkistuotannon lopettaminen. Toivottavasti Ruotsi näyttää tässä esimerkkiä ja Suomi seuraa nopeasti naapurin jalanjäljissä. Paras tietysti olisi, että koko EU ottaisi mallia jo turkistarhauksen kieltäneistä Iso-Britanniasta ja Itävallasta. Turkistuotannolle ei ole tässä maassa – eikä koko maailmassa – mitään järkisyillä perusteltavaa tarvetta.

PÄIVITYS 3.9.

Turkistuottajien selittelyä tuotteensa ekologisuudesta, mikä siis ei pidä paikkaansa:

-Tarkoitamme termillä luonnonmukaisuutta. Itse asia ei muuksi muutu, vaikka tuo ”ekologisesti kestävä” otettaisiinkiin tekstistä pois, sanoo Turkiseläinten kasvattajain liiton toiminnanjohtaja Tuula Dahlman.

No juu. Tottahan se nyt on ketulle luonnonmukaista elää alle neliömetrin häkissä, jossa jopa lattia on tehty  kanaverkosta.

Mainokset

3 kommenttia artikkeliin ”Turkistarhaajat valheen tiellä

 1. Jäin suu auki lukemaan tekstiäsi. Mihin sinun väittämäsi perustuvat?

  Sanot: ”..turkiseläinten tarhaus (..) on äärimmäisen kaukana kaikesta muusta tuotantoeläinten pidosta, jossa siinäkin toki monesti olisi kohentamisen varaa.”

  Voisitko selventää mitä tällä tarkoitat? Minusta kuvat tehotuotantokanaloista ja naudoista ovat kyllä melko lailla hurjempi näky kuin normaalit, hyvinhoidetut suomalaiset turkistilat. Tosin olen aktivistien levittämien kuvien varassa, kun en ole itse tehotuotantotilalle koskaan päässyt vieraiulle.

  Olen turkistilalla joskus käynyt ja siellä minkeillä oli kokoonsa nähden paljon tilaan, saivat juosta jopa kahdessa kerroksessa lajitoverinsa kanssa.

 2. Moilaselle:

  Olennaisin ero turkistarhauksen ja muun tuotantoeläinten pidon välillä on ennen muuta toiminnan tarkoitus. Ruoan tuottaminen on minusta hyväksyttävää, kunhan se tapahtuu eläimille turhaa kärsimystä tuottamatta.

  Ruoan tuotannossa kehitys on koko ajan menossa parempaan suuntaan, kuten esimerkiksi EU:n uudet kanaladirektiivit vaativat. Uusi tuottajasukupolvi panostaa myös aiempia enemmän luomutuotantoon, joka mahdollistaa eläimille tehotuotantoa paremmat olosuhteet.

  EU-eläinsuojelutarkastukset osoittavat myös, että eläinten hyvinvointisäädöksiä rikotaan turkistarhoilla selvästi enemmän kuin muilla tuotantoeläintiloilla. Vuonna 2007 tutkituista tiloista esimerkiksi parjatuista kanaloista vain 17% sai huomautuksen kun turkistarhoista 29% oli toiminut säädösten vastaisesti.

  Mitä turkistarhauksen tiloihin tulee, niin maa- ja metsätalousministeriön ohjeissa esimerkiksi aikuisen ketun häkin kooksi riittää 0,8 m2. Taitaisipa tulla eläinsuojeluvalvoja hakemaan koiramme pois, jos sen pitäisi viettää elämänsä tuon kokoisessa häkissä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s