Aarre kirjakaupan alesta

sweetsoul

Kirja-alen alkaessa poikkesin kolmessa turkulaisessa kirjakaupassa tutkailemassa alepöytien anteja. Kovasti vaikea oli tänä vuonna löytää mitään mieleistä. Varsinkin kertomakirjallisuudessa tarjonta oli köykäisen oloista, minkä takia yhtään romaania tai runokirjaa ei mukaan tarttunutkaan. Osasyy saattaa toki olla silläkin, että joulukuusen alta löytyneet neljä kirjaa olivat tyydyttäneet akuuteimman romaaninnälän.

Kansallisessa Kirjakaupassa tein kuitenkin todellisen löydön, sillä yhdessä poistolaatikossa köllötti Peter Guralnickin ”Sweet Soul Music – Etelän soulin nousu ja tuho”. Koska perinteinen etelän soul on musiikinlajeista lähimpänä allekirjoittaneen sydäntä, kirja oli pakko noukkia mukaan jo aiheensa ansiosta. Hyvänä houkuttimena oli myös 9,90 euron hinta eli tappio olisi ollut pieni, vaikka kirja olisi osoittautunut pettymykseksi.

Onneksi Sweet Soul Music on kuitenkin todellinen aarrearkku soulin ystävälle. Se esittelee niin kaikki soulin suuruudet Sam Cookesta alkaen kuin merkittävimmät levymogulit ja -yhtiöt. Mielenkiintoisinta osaa kirjassa esittävät kenties haastattelut, jotka tarjoavat monenlaisia tarinoita vuosikymmenien takaa. Soul-musiikin historian ohella liki 600-sivuinen kirja valottaa myös 60-70-luvun amerikkalaista yhteiskuntaa ja musiikin roolia osana mustien kansalaisoikeustaistelua.

Kaiken lisäksi kirja on lukukokemuksena mitä mainioin. Guralnick saa tarinaan elämää ja syvyyttä runsailla yksityiskohdilla, jotka tosin monen mielestä saattavat olla turhaa nippelitietoakin. Kokonaisuutena Sweet Soul Music on joka tapauksessa sen luokan historiateos, että jokaisen aiheesta kiinnostuneen kannattaa se kirjahyllyynsä hankkia.

Lukutuokiota puolestaan voi taustoittaa vaikka kuuntelemalla kirjailijan soulin kuninkaana pitämää Solomon Burkea, jonka taustalla linkin kappaleessa laulavat Five Blind Boys from Alabama.

PS. Guralnick kirjoitti Sweet Soul Music -kirjan jo vuonna 1986 ja sen alaotsikko on suomalaista alkuperää. Onneksi otsikon tekijä on ollut koko lailla väärässä, sillä esimerkiksi Pori Jazzissakin viime vuonna juhlakiertueellaan ilahduttanut Stax Records on hyvissä voimissa.

Mainokset

4 kommenttia artikkeliin ”Aarre kirjakaupan alesta

  1. Ow, you lucky SoaB! :-) Kävin näet viime perjantaina kohnaamassa Kansallisen lodjuja minäkin. Silloin siellä ei taatusti enää ollut tuota Guralnick-klassaaria. Onnistuit siis niistämään sen siististi nenän alta. Ollos kadehdittu, he.

  2. Kirja-alet ovat aikansa eläneet. Ainakin Suomalaisen alelaarit ovat todella mitättömät ja hinnat kovia. Kymmenkunta vuotta sitten aleissa oli kirjoja pilvin pimein kotiin kannettavaksi asti ja hinnat saattoivat lähentyä jopa 10 markkaa. Muistikuvani mukaan hyviä kirjoja sai vitosen kolikolla, ja paksut lontoonkieliset teokset saattoivat maksaa jopa kauhiat 25 markkaa…. nykyään hinnat ovat pilvissä ja valikomat surkeat. Itse olenkin siirtynyt jopa ostamaan jopa pokkaritkin divarista… sieltä löytyy neljä yhden hinnalla…

  3. Akselin kanssa on pakko olla samaa mieltä. Allekirjoittanutkin muistaa ajan, jolloin jo etukäteen ruksittiin aleluetteloista lukemattomia (heh, eikös ollut hauskasti sanottu tässä yhteydessä, lat. huomautus) kirjoja, jotka sitten odottivat kirjakaupassa valmiiksi kassiin pakattuina alen alkaessa. Nyt en luetteloista löytänyt yhtä ainutta ostohalua herättävää opusta.

    Kirja-alen merkitystä ovat pienentäneet myös erilaiset halpakirjakaupat, joista eräälläkin näyttää olevan ainakin Turussa menossa 2 euron päivät. Mitään huippu-uutuuksia noista on tietysti turha etsiä, vaan enemmänkin taitaa olla kysymys painosten loppueristä. Kelpo lukemista löytää kuitenkin vähällä rahalla – ja ympäri vuoden.

  4. No-niinno-no? ;-o

    Opukset, ovh, maksavat ihan siis täysin hirveitä. Kukapa enää haluaisi kuitata mitään edes per sivu -meinigillä, jos edes yksi kirja ei enää irtoa kuin jollain tasolla 40 euroa (250 mk).

    Intresantti tilanne. Divarit saavat tilaisuutensa, nettisysdeemeistä puhumatikaan. Netti! Siellä taas ahneudella on ihan oma areenansa…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s