Säätieteilijät pelkkiä ennustajaeukkoja?

Tänä kesänä on kiinnittänyt huomiota se, että Ilmatieteen laitoksen ennusteet ovat menneet metsään huisin usein. Varsinkin jo muutaman päivän päähän ulottuvista ennusteista ei varmaan ole osunut kohdalleen edes neljännes. Tänäkin sunnuntaina piti täällä päin Suomea olla plussa-asteita jopa 26 ja aurinkoiset elokelit. Totuus oli taas aivan toinen. Pilvistä oli koko päivän ja lämpötila niukin naukin 18. Onneksi sentään plussan puolella.

Ihmeellisintä on, että Ilmatieteen laitoksella lienee nykyisin käytössä huippuluokan tietotekniikka ennustusten apuna. Kaiken maailman säätutkilla seurataan säätilan kehitystä likimain valtamerien takaa alkaen, mutta eipä tuosta kaikesta tekniikasta näköjään apuja ole. Yhtä lailla metsään menevät nämä säätieteilijöiden kuin kansanmiestenkin ennustukset. Kannattaako siis verovaroilla ylipäätään pitää pystyssä Ilmatieteen laitoksen kaltaista organisaatiota? Onko kyseisellä laitoksella minkäänlaista tulosvastuuta työstään?

Nythän on niin, että veronmaksaja ei voi suunnitella esimerkiksi viikonlopun ohjelmaansa millään tavalla etukäteen, koska ei voi luottaa Ilmatieteen laitoksen ennustajaeukkojen povauksiin. Täksi viikonlopuksikin olisi voinut suunnitella vaikka railakkaat puutarhajuhlat helteisissä tunnelmissa, mutta melkoinen pettymys olisi pippaloista tullut sateessa sekä isännille että vieraille.

Herääkin kysymys, millä perusteilla alan ihmisiä kutsutaan tieteilijöiksi? Tiede lienee yleensä määriteltävissä eksakteihin tosiasioihin perustuvaksi. Jos Ilmatieteen laitoksen toiminta määritellään tämä mukaan tieteen harjoittamiseksi, niin kyllä samoilla kriteereillä voidaan takavuosien sammakkoprofessorikin korottaa oikeasti professorin virkaan.

Mainokset

Yksi kommentti artikkeliin ”Säätieteilijät pelkkiä ennustajaeukkoja?

  1. Heh :)

    Tuo ”Tiede” lienee varsin häilyvä käsite monella muullakin alalla. Esmes lääketiede, joka ei osaa parantaa tuiki tavallista syysflunssaa. Jos menet lääkäriin, saat reseptin oireita lievittäviä lääkkeitä ja pari päivää sairaslomaa. Samaa tulokseen pääset rommitotilla ja villasukilla. Lääkärillä tai ilman, sairaus kestää tyypillisesti pari/kolme päivää.

    Tai sitten ihmisen biologia vähän laajemminkin, edes vanhenemista ei pystytä selittämään, siis miksi ihmisen keho uudistuu parikymppiseksi asti ja sitten alkaa rapistua, saati että tämä pystyttäisiin estämään. Esimerkkejä näistä tieteiden ”saavutuksista” voisi luetella enemmänkin, muuta kyse lienee kaikesta edistyksestä huolimatta yhtä paljon teologiasta (uskomusjärjestelmästä) kuin tieteestä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s