Sir Arthur C. Clarke in memoriam

Maailman kenties luetuin tieteiskirjailija Sir Arthur C. Clarke on kuollut tänään 90 vuoden iässä.

arthur_c_clarke_portre.jpg 

Sri Lankassa viimeiset 50 vuotta asuneen brittikirjailijan teoksista kuuluisin lienee Avaruusseikkailu 2001, jonka Clarke kirjoitti yhtä aikaa samannimisen elokuvan käsikirjoituksen kanssa. Stanley Kubrickin ohjaama elokuva nousi sittemmin kulttimaineeseen ja on monien mielestä edelleen kaikkien aikojen merkittävin science fiction -elokuva.

Avaruusseikkailu 2001 on hieno kirja, mutta oma suosikkini Clarken tuotannosta on vuonna 1973 suomennettu Lapsuuden loppu. Teos on uskomaton visio ihmiskunnan evoluutiosta osaksi maailmankaikkeuden suurempia voimia.

Kertakaikkisen upea tarina käynnistyy avaruudesta saapuvien salaperäisten Ylivartijoiden ottaessa Maan hallintaansa. Ylivaltiaiden saapumisen syy ei heti aukene, vaikka heidän ohjauksessaan Maassa alkaa ennennäkemätön rauhan ja hyvinvoinnin ajanjakso. Niipä ihmiskuntaa odottaakin järkyttävä yllätys Ylivaltiaiden viimein näyttäytyessä heille omassa hahmossaan. Sen myötä romuttuvat uskontojen perustat eivätkä yllätykset tähän jää.

Kirjahyllystämme löytyy monta muutakin Sir Arthur C. Clarken kirjaa, kuten Marsin Aamunkoitto, Tähtiaika, Uhka avaruudesta ja Selene 1 sekä kaksi ensimmäistä Avaruusodysseiaa. Lapsuuden loppu on kuitenkin se, joka sykähdyttää jokaisella lukukerralla yhtä vahvasti kuin kuin runsaat 30 vuotta sitten.

PS. Ylivaltiaiden saapuessa maahan YK:n pääsihteerinä toimii suomalainen Rikki Stormgren. Suomen suuntaan viittaa myös Ylivaltiaiden johtajan Karellen-nimi. 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s