Kerjäläisten kaupunki

Turun kaupungin herrat ovat teettäneet laskelmia ja uskovat Turusta vuotavan jopa 50 miljoonaa euroa vuosittain naapurikaupunkeihin ja -kuntiin. Iso summa rahaa kaupungille, jonka tilinpäätös näyttänee noin 22 miljoonan euron alijäämä. Ei siis ihme, että Turku haluaa saaliinjaolle myös naapurien verotuloista. Tämänsuuntaiset toiveet on viestitetty Kataisenkin putiikkiin eli valtiovarainministeriöön. Pukkisen ja kumppaneiden perustelut asialle ovat kuitenkin etupäässä tuulesta temmattuja.

Turun johtajat väittävät mm. naapurikuntiin suuntautuvan muuton vaikeuttavan yhdyskuntarakenteen järkevää kehittämistä. Samaan aikaan Turku kaavoittaa itse omakotitontteja mm. Yli-Maariaan ja Kakskertaan. Millähän perusteella ihmisten asuttaminen noille kulmakunnille on järkevämpää kuin heidän sijoittumisensa vaikkapa lähempänä Turkua sijaitsevalle Raision Siirin alueelle? Turulla olisi tosin tarjolla maata myös aivan Siirin alueen vieressä, Raisionjoen toisella rannalla. Omakotitonttien perään haikailevien ihmisten iloksi Turku olisi voinut kaavoittaa tuonkin maan omakotiasumiseen, mutta turkulaiseen tapaan se varattiin grynderin käyttöön kerrostalovaltaiseen rakentamiseen. Samoin tapahtui Mälikkälässä, jossa vanhojen omakotialueiden keskelle rakennettiin massiivinen kerros- ja rivitaloalue. Jopa Satakunnantien varteen, vanhan tulitikkutehtaan alueelle olisi voinut sijoittaa muutama kymmenen tonttia omakotitaloja varten vain kävelymatkan päähän keskustasta. Vaan kuinka ollakaan, tässäkin vanhan omakotiasutuksen kupeeseen gryndattiin etupäässä kerrostaloja. Turha siis parkua, jos omakotiasumisesta unelmoivat karkaavat naapurikuntiin. Ei heitä sinne halvempi veroäyri vedä, vaan inhimillisempi asuinympäristö.

Asumiseen liittyen turkulaiset väittävät naapurikuntiin muuton aiheuttavan liikenneruuhkia ja turhaa yksityisautoilua. Ekohenkikin on siis otettu mukaan pehmittämään valtiovallan päättäjien suhtautumista kaupungin kerjuukirjelmään. Tosiasiassa Turun pahimmat ruuhkat aiheutuvat nimenomaan Hirvensaloon ja sen takamaille suuntautuvasta rakentamisesta. Kuitenkin sinne kaavoitetaan jääräpäisesti lisää asuntoja, vaikka todellisuudessa saaren liikennettä ei tulla koskaan saamaan sujuvaksi. Kakskerran ja Yli-Maarian kaltaisilla syrjäseuduilla asuvat perheet eivät koskaan voi olla joukkoliikenteen varassa, pikemminkin niissä asuminen edellyttää taloudelta vähintään kahden oman auton käyttöä.

Turun herrat julistavat myös, että Turku tarjoaa työpaikat ja palvelut ympäristökuntien asukkaille. Tuo väite on suorastaan uskomaton, sillä työpaikkojen tarjonnasta vastaavat kyllä yritykset eikä kaupunki. Koko seutukunnan suurin työllistäjä eli Akerin Turun telakka toimii kaiken lisäksi Raisiolta pakkolunastetulla maalla. Naantalissa puolestaan yksi suurista työllistäjistä on Muumimaailma, joka ei Turun kaupungille aikoinaan kelvannut. Mitä palveluihin tulee, niin mitähän sellaisia Turku naapureitaan varten on rakentanut? Olisiko pikemminkin niin, että Turku on ylimitoittanut omien asukkaidensakin palvelutarpeet, kun esimerkiksi kulttuurilaitoksissa tyhjät katsomopaikat ovat enemmän sääntö kuin poikkeus. Jos taas puhutaan kaupallisista palveluista, niin luulenpa esimerkiksi keskustan yrittäjien olevan pelkästään iloisia naapurikuntien asukkaidenkin heille jättämistä euroista.

Paljon muutakin kommentoitavaa Turun kerjuukirjelmässä olisi, mutta jääköön nyt tällä kertaa tähän. Lopputulemaksi siitä jää kuitenkin sellainen olo, että Turku haluaa tyhjentää naapurikunnat ensin euroista ja palveluista sekä loppujen lopuksi myös asukkaista.

PS. Jos Turun seudulla tarvitaan kuntaliitoksia, niin miksi Turun pitäisi olla uuden suurkunnan keskus? Esimerkiksi virastot kannattaisi keskittää sinne, missä ihmiset muutenkin arjen asioissa enemmän liikkuvat eli Raisioon. Se vasta liikennettä vähentäisikin, kun virastokäynnit voisi hoitaa kauppamatkan yhteydessä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s