Punssia, var så god!

Sopivasti laskiaisen alla uutisoitiin, että Vin & Spirit Ab siirtää Carlshamns Flaggpunschin tuotannon Turkuun. Kyseessä lienee sinikeltaisin silmin katsottuna paljon suurempi syy maansuruun kuin mitä oli meille suomalaisille Turun Sinapin valmistuksen siirto Uppsalaan. Arrakkipunssia on tehty Carlshamnissa jo 120 vuoden ajan ja nimensä mukaisesti kyseessä on punssien lippulaiva.

 sys588.jpg

Arrakkipunssin muutto Turkuun sattuu kansankotiin erityisesti siksi, että se on perinteinen ruotsalaisen herrasväen hienostelujuoma jo muutaman vuosisadan takaa. Suomalaisetkin ilmeisesti halusivat pitää punssin parempien piirien juomana, kun Alkon valikoimista löytyi takavuosina kotimaisin voimin tuotettuna sekä Hienoa Arrakkipunssia että Erittäin Hienoa Arrakkipunssia.

Ruotsalaisperäinen taitaa olla myös tapa nauttia laskiaisena arrakkipunssia hernekeiton kera. Ja mikä hassuinta: punssi voi olla joko lämmitettyä tai jääkylmää. Itse olen kokeillut jääkylmää punssia kuuman rokan kera joskus nuoruusvuosina, eikä tuo muistaakseni hassumpaa ollut. Tosin noilla kultaisilla vuosikymmenillä ikäluokkamme suosikkijuomiin kuuluivat sellaiset jalot liköörit kuin Herba ja Triple Sec – eli arvostelukykyyn ei noilta osin ole luottamista.

Arrakilla on muuten maustettu myös Aschanin leipomon maanmainiot Runebergin tortut. Tänä vuonnahan kansallisrunoilijamme päivä osuu yksiin laskiaistiistain kanssa, joten arrakilla herkutteluun onkin tavallista enemmän syytä. Alkuun hernekeittoa punssin kera ja jälkiruoaksi runebergit. Ja kenties illan päätteeksi vielä punssilasilliset kahvin kera. Kuuluukohan muuten ruotsalainen juomalauluperinne osaksi tällaista laskiaisen ilotteluakin?

PS. Hernekeiton sekaan laitetaan tietenkin Auran Sinappia. Turun Sinappihan tulee nykyään jostain entisen rautaesiripun takaa. Toivon mukaan Carlshamns Flaggpunsch pysyy sentään Turun maisemissa pitempään kuin ex-sinappimme Uppsalassa.

Mainokset

2 kommenttia artikkeliin ”Punssia, var så god!

  1. Mainiota. Arrakkipunssista olen vetänyt vesiperän viinakaupassa. Ravintolassa en saanut ryypyksi minkään maan akvaviittiä.

  2. Miksei meillä ole punssia yleensäkään saatavissa? Ruotsalaisen punssin valmistus siirrettin Suomeen.
    Isoisäni oli apteekkari ja silloin punssia kyllä löytyi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s